ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Δ.Α.ΔΙΟΝ.

Αντιγόνη Χατζηαθανασίου- τοπική σύμβουλος Κρυονερίου (Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου)

*Η μεγάλη κρίση στην παιδεία, υγεία, η ανεργία, η ανθρωπιστική κρίση, η φτώχεια και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας,  η ανησυχία για το μέλλον των παιδιών, η ανάγκη για αντίδραση, για διεκδίκηση, για όσα αυτονόητα δικαιούμαστε ως πολίτες αλλά κυρίως για όσα “ανήκουν» στα παιδιά μας είναι ο κινητήριος μοχλός να ασχοληθώ με τα δημοτικά πράγματα.

Η ντροπή που νιώθω μην τυχόν παρακολουθώ παθητικά  από τον «καναπέ», η πεποίθησή μου ότι πρέπει πρωτίστως με το παράδειγμά μας και την στάση μας να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα αλλά κυρίως η επιθυμία μου να αποτελέσω παράδειγμα για τις κόρες μου, να διεκδικούν και να αγωνίζονται, γυναίκες και αυτές που θα κληθούν να δώσουν μάχες,  αυτά μου δίνουν δύναμη.

Ως μαθήτριες Λυκείου με τις φίλες μου υποστηρίζαμε: «Η γυναίκα ελεύθερη από τον άντρα και οι δύο από τον καπιταλισμό”.

Αυτό ήταν το πρόβλημμα και αυτό παραμένει! Γι’ αυτό συμμετέχουμε και αγωνιζόμαστε ακόμα μαζί αυτές οι φίλες και πολλές ακόμα!

*Ανάλογα με την «παιδεία» που έχουν οι άντρες συνάδελφοι, οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με μεγάλη γκάμα αντιδράσεων και συμπεριφορών.

Αντιμετωπίζονται σεξιστικά, υποτιμητικά μέχρι και απειλητικά αλλά και ισότιμα και με εκτίμηση.

Οι γυναίκες συχνά πρέπει να ασκήσουν διπλάσια από τον άντρα προσπάθεια μόνο και για να ακουστούν και να πάρουν το λόγο. Πολλές φορές κρίνονται κατ” αρχήν πρώτα -και περισσότερο από τους άντρες- από την εξωτερική εμφάνιση και μετά από τα λεγόμενά τους. Συχά όταν εκφράζουν απόψεις έντονα ή αντίθετες με κάποιοιου άντρα, εύκολα χαρακτηρίζονται από αυτούς «υστερικές» ή «στερημένες» (σε κάποιους τομείς !). Οι  άντρες αντίστοιχα αυτοχαρακτηρίζονται «δυναμικοί», «τσαμπουκάδες» και «μάγκες».

Αν και πολύ πιο σκληρά απασχολημένες από τους άντρες καθώς εργάζονται, ανατρέφουν τα παιδιά, φροντίζουν το σπίτι, γονείς και πεθερικά,  αντιμετωπίζονται ειρωνικά και απαξιωτικά,  κυρίως από ορισμένους  «αργόσχολους» άντρες που τις στέλνουν στο «σπίτι» αν δεν μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους!

Οι Γυναίκες  στα «κοινά» , όπως τις ξέρω εγώ,  είναι δυναμικές, μαχητικές, με  άποψη, πολύ εργατικές και αποτελεσματικές. Τα καταφέρνουν σε όλα καθώς έχουν την ικανότητα να κάνουν «ταυτόχρονα» πολλά και διαφορετικά πράγματα μαζί.

Όλα αυτά οι άντρες τα γνωρίζουν, τα θαυμάζουν, τα απολαμβάνουν αλλά και τα φοβούνται – λανθασμένα και εξαιτίας της βιολογίας του φύλου τους- νιώθουν απειλή.

Αλλά η Γυναίκα ποτέ δεν υπήρξε απειλή -εξαιτίας ακριβώς αυτής της βιολογίας  του φύλου τους-  η Γυναίκα δημιουργεί ασφαλή περιβάλλοντα  για να μπορεί να χαρίζει ζωή!

(δήλωση στην ΟΔΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *