Διακήρυξη

cropped-cropped-DAD.jpg 

                             ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ                            

Αγαπητές φίλες και φίλοι, συμπολίτισσες και συμπολίτες

Η Ελληνική κοινωνία μαστίζεται από μια πρωτοφανή και πολύπλευρη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση με ορατό τον κίνδυνο να εξελιχθεί και σε ανθρωπιστική καταστροφή .

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως οι πολίτες είναι και αυτοί θύματα των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια . Η λειτουργική , οργανωτική και οικονομική αποδόμηση της αυτοδιοίκησης είναι πια εμφανής.

Η οικονομική ασφυξία είναι δεδομένη, αφού δεν αποδίδονται οι παρακρατηθέντες πόροι και αυξάνονται οι περικοπές . Παράλληλα το αδιέξοδο εντείνεται με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και την απαραίτητη διοικητική υποστήριξη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται από ισότιμος συνομιλητής σε εντολοδόχο των αποφάσεων της Κεντρικής Διοίκησης.

Ο «Καλλικράτης» αποδεικνύεται ότι ήταν μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική, με καθαρά εισπρακτικό ρόλο, μεταρρύθμιση, με αποτέλεσμα η τοπική αυτοδιοίκηση να απομακρύνεται ολοένα από τους δημότες και τις ανάγκες τους.

Αγωνιζόμαστε για μια πραγματική μεταρρύθμιση στην Τ.Α., για να λειτουργεί ο δήμος με δημοκρατία , διαφάνεια, αξιοκρατία και μηδενική ανοχή στη διαφθορά.

Ενώπιον του κινδύνου κατάρρευσης της κοινωνίας είναι αναγκαία και εφικτή η ριζική ανασυγκρότηση και του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να υπάρξει διέξοδος προς όφελος των πολιτών.

Αντιστεκόμαστε στην αποστέωση των θεσμών, στην ασυλία των υπευθύνων και στην δημαγωγία της εξουσίας.

Θέλουμε ένα Δήμο με ενεργούς τους πολίτες και τα συλλογικά τους όργανα , να συμμετέχουν , να αποφασίζουν και να ελέγχουν την Δημοτική Αρχή.

Στοχεύουμε σε Αυτοδιοίκηση, κοιτίδα πολιτικής έκφρασης και δράσης, πρωτεργάτη της κοινωνικής αλληλεγγύης, πυλώνα της Δημοκρατίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Στοχεύουμε να συναντηθούμε με ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα δυνάμεων, με όλο τον πλούτο της διαφορετικότητας στις καταβολές σε μια πορεία ανασυγκρότησης και επανασηματοδότησης των κοινωνικών αξιών , στάσεων  και συμπεριφορών προς όφελος των πολιτών .

 Πως μπορούν αυτά να επιτευχθούν :

 1.    Με αλλαγή του θεσμικού πλαισίου

 • Μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα μονοπρόσωπα όργανα (Δήμαρχος) στα συλλογικά (Δημοτικό Συμβούλιο)
 • Άμεση παρέμβαση των πολιτών στις αποφάσεις που επηρεάζουν την ζωή τους .
 • Τοπικά δημοψηφίσματα.
 • Συνδιαμόρφωση με την κοινωνία του πενταετούς προγραμματισμού, του ετήσιου προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος .
 • Δύο μόνο διαδοχικές θητείες για τον Δήμαρχο.
 • Ο Δήμος πρέπει να λειτουργεί σε αυτοδιοικητικό πλαίσιο που θα του επιτρέπει να είναι αυτοτελής, δημοκρατικός,   με περιβαλλοντική ευαισθησία και αναπτυξιακός.
 • Κατάργηση του «παρατηρητηρίου» της οικονομικής λειτουργίας των δήμων, που ακυρώνει την αυτοτέλεια τους.
 • Καθιέρωση απλής αναλογικής για την εκλογή Δημοτικών Συμβουλίων .

2.  Με τον οικονομικό και Αναπτυξιακό Σχεδιασμό

 Δημιουργία των προϋποθέσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

 • Απόδοση των οφειλόμενων πόρων και ανάσχεση των περαιτέρω περικοπών.
 • Ολοκλήρωση των μεγάλων έργων (αποχέτευση , κ.α ) και προώθηση  μικρότερων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των Δημοτικών Κοινοτήτων.
 • Αξιοποίηση πόρων του Ε.Σ.Π.Α. και μεταφορά τους στις κοινωνικές δομές και για την αντιμετώπιση της ανεργίας (κυρίως των νέων).

3.     Με αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου.

 • Αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου με πυξίδα τις ανάγκες  των πολιτών
 • Επιβάλλεται να υιοθετήσουμε πολιτικές προσανατολισμένες στην πρόληψη και ελαχιστοποίηση της παραγωγής αποβλήτων με παράλληλη ανακύκλωση και κομποστοποιήση .
 • Συνεργασία με όμορους δήμους για τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις περιοχές μας (απορρίμματα, προστασία φυσικού περιβάλλοντος, μεταφορές κ.ά)
 • Είναι επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν : η κατάρτιση των δασικών χαρτών (με περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς όρους), τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια όπου δεν υπάρχουν , η κύρωση των ορίων των οικισμών που αμφισβητούνται, ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε ανθρώπινη κλίμακα (πόλεις ζωντανές και λειτουργικές για όλες τις ομάδες του πληθυσμού), και η αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων.
 • Ενίσχυση των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης: Επέκταση της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου για όλους τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη.Ενίσχυση του Δημοτικού Πολυιατρείου , της Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υπηρεσίας    και προώθηση παρόμοιων δομών (κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό φροντιστήριο κ.α)
 • Στήριξη και ενίσχυση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού (άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, μετανάστες, κ.α.) και υποστήριξη δικτύων αλληλεγγύης και εθελοντισμού.
 • Ενίσχυση δράσεων για την καταπολέμηση ρατσιστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών
 • Στήριξη δημόσιας παιδείας.
 • Προώθηση ενός σύγχρονου πολιτισμού αλλά και ενός πολιτισμού που θα στηρίζεται στις παραδόσεις του Ελληνικού λαού.
 • Αντιμετώπιση, χωρίς σκοπιμότητες , όλων των αναγκών των δημοτικών κοινοτήτων με ιεράρχηση τους από τις τοπικές κοινωνίες.
 • Ενίσχυση των φορέων για ισόρροπη πολιτιστική και αθλητική δράση σε όλες τις δημοτικές κοινότητες
 • Αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα με την αιγίδα του δήμου για όλους τους δημότες

Καλούμε τους συμπολίτες να στελεχώσουν την κίνηση αυτή και να συμβάλουν στη δημοκρατική εκπόνηση ενός ρεαλιστικού, αναπτυξιακού προγράμματος για να υπερβούμε την αδράνεια της παρούσας διοίκησης,  μιας Διοίκησης που η δράση της συνδέθηκε με φαινόμενα και πρακτικές αντιδημοκρατικής λειτουργίας, παραγοντισμού, αδιαφάνειας και αδυναμίας να λειτουργήσει ως καταλύτης αλλαγών και πρότυπο συμπεριφοράς . 

Συμπολίτισσες και συμπολίτες

 Στη συλλογική αυτή προσπάθειά  μας, είναι δεκτοί όσοι αγαπούν και ενδιαφέρονται για την Πόλη μας και όσοι πιστεύουν ότι η αλήθεια και η ηθική μπορούν να έχουν σχέση με την Πολιτική .

 ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *