ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 10/11/2014

Οι θέσεις της ΔΑΔΙΟΝ για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 10/11/14 συζητήθηκε και ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2015 του Δήμου.

Πιστεύουμε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελεί κορυφαίο γεγονός μαζί με τον Προϋπολογισμό  που  η Διοίκηση του Δήμου και  τα αρμόδια όργανά της οφείλει τα εναρμονίσει με τις κοινωνικές ανάγκες.

Θέλουμε να δηλώσουμε ότι : η συζήτηση του Τεχνικού προγράμματος μαζί με 18 ακόμα θέματα, έγινε μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, υποβιβάζοντας την σπουδαιότητα του ζητήματος και αναδεικνύοντας τον διεκπεραιωτικό χαρακτήρα της διαδικασίας, που προσαρμόζεται στις μνημονιακές επιταγές της κεντρικής διοίκησης χωρίς να τίθενται ζητήματα σχεδιασμού και προγραμματισμού των πραγματικών αναγκών του Δήμου και των κατοίκων του.

Βασική εκτίμηση είναι η έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς και τις Δημοτικές Ενότητες.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα  ήταν αποσπασματικό και δεν στηριζόταν σ’ ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα 5ετούς σχεδιασμού. Ουσιαστικά ήταν η συνέχεια της ίδιας λογικής των Τεχνικών Προγραμμάτων της προηγούμενης διοίκησης χωρίς απολογισμό και αξιολόγηση των μελετών που έχουν ήδη συνταχθεί παλαιότερα. Περιορίστηκε  σε μερικούς πίνακες με την παράθεση τίτλων και ποσών χωρίς αιτιολόγηση και επεξήγηση.

Οι παρατηρήσεις και προτάσεις που υποστήριξαν οι αιρετοί της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου ήταν προϊόν συλλογικής επεξεργασίας της Ομάδας «Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος» της παράταξής. Στο πλήθος των διευκρινιστικών ερωτήσεων που υπέβαλλαν, δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις και διευκρινίσεις. Γι αυτούς τους λόγους και οι δημοτικοί σύμβουλοι  της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου το καταψήφισαν στο σύνολό του.

Οι ειδικότερες παρατηρήσεις της ΔΑΔΙΟΝ επί των δύο κατηγοριών έργων και μελετών

Για τα Συνεχιζόμενα Έργα

Δεν μπορούν να μην ψηφιστούν αφού είναι έργα σε εξέλιξη. Η γενική απορία όμως είναι το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων και το στάδιο στο οποίο βρίσκονται αυτά.

  • Υπάρχουν ακόμα 400.000 ευρώ αδιάθετα για  την συντήρηση των σχολικών εγκαταστάσεων;
  • Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες για τα σχολικά κτίρια (ΕΠΑΛ, 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΡΟΣΙΑΣ) ;
  • Σχετικά με την νομιμοποίηση-τακτοποίηση αυθαιρέτων δεν γνωρίζουμε ούτε ποιά κτίρια τακτοποιούνται, ούτε ποιές παραβάσεις έχουν δηλωθεί ούτε το μέγεθος των προστίμων.
  • Υπάρχει πρόβλεψη για την σύνταξη μελετών για την ολοκλήρωση ημιτελών κατασκευών όπως τα αποδυτήρια του γηπέδου στον Διόνυσο;

Νέα Έργα και Μελέτες

Από την κατάσταση των 57 νέων μελετών και έργων μόνο 14 αφορούν νέες μελέτες και από  αυτές σχεδόν οι μισές φαίνεται να είναι απευθείας αναθέσεις. Δεν υπάρχει ούτε καν αναφορά στην  εκπόνηση μελετών για τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων παρόλο που υπάρχει μεγάλη  κινητικότητα σε σχέση με αυτό το θέμα (επιστολή Δούρου, ανακοινώσεις στελεχών της περιφέρειας για ανακατανομή κονδυλίων σε αυτήν την κατεύθυνση κ.λ.π.)

Ενδεικτικά αναφέρουμε

  • Πλαγιοκάλυψη του γηπέδου μπάσκετ στο Γυμνάσιο Λύκειο Δροσιάς. Η παράνομη  και αυθαίρετη κατασκευή  της τοποθέτησης του στεγάστρου δεν χρειάζεται να γίνει ακόμα πιο  επικίνδυνη  με την τοποθέτηση και της πλαγιοκάλυψης. Να ληφθεί μέριμνα για την επικάλυψη των υποστυλωμάτων στα οποία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τραυματισμού των μαθητών και των αθλητών που χρησιμοποιούν το γήπεδο αυτό
  • Ποιά θα είναι η χρήση του δημοτικού σχολείου της Δροσιάς; Θα ξαναλειτουργήσει σαν σχολείο;; Ζητάμε να δοθεί άμεσα δεσμευτική απάντηση
  • Γενικά οι προτάσεις για τα νέα έργα και μελέτες είναι αόριστες και γενικές χωρίς σαφή ιεράρχηση. Δεν είναι κατανοητά τα κριτήρια ιεράρχησής τους. Υπάρχουν άραγε;
  • Η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου υποστηρίζει την ανάγκη της κατασκευής  νέων σχολείων στο Δήμο μας, και επανειλημμένα έχουμε αναδείξει το εκρηκτικό κτιριακό πρόβλημα. Σε αυτό τον τομέα θα σταθούμε δίπλα στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς αλλά και τον  Δήμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *